מיינדפולנס: קשיבות - מודעות לא שיפוטית אל הכאן והעכשיו
מהו תרגול מיינדפולנס? כיצד הוא יכול לשפר יחסים עם הזולת? לשפר קשב וריכוז? להקטין לחצים וחרדות ולשפר תפקוד בעת העבודה ומחוץ לעבודה? מדוע בעולם המערבי לא מפסיקים לדבר על קשיבות ?
במאמר זה אספר לכם על קצה המזלג מהי קשיבות ואמחיש לכם באמצעות תרגיל ממש פשוט איך ניתן לחוות אותה. תחילה, מעט היסטוריה, תפיסת המיינדפולנס כליבה של מדיטציה בודהסטית נבעה ממורים בודהיסטים במסורות בורמזיות ומשם עברה לבודהיזים כפי שמתרגלים אותו במערב. 2500 שנה אחרי שנכתבה "הסוטרה של הקשיבות", היא החלה לקבל משמעות על ידי נזיר גרמני שלמד במזרחי וכתב את הטקסטים הראשונים לבני המערב.
קשיבות היא מודעות, הנוצרת מהבאת הקשב להווה, מרגע לרגע באופן מכוון ובלתי שיפוטי. התרגלים אותם אני מלמד בסדנה מאפשר לעובדים ומנהלים להתגבר על המתחים, השחיקה והרגעים הקשים הנוצרים בעולם העבודה המאתגר והתובעני.
במחקרים רבים הנערכים מתחילת שנות האלפיים, עולה בברור כי תרגול קשיבות מקטין חרדה וכאב, יוצר עליה ברגשות חיוביים, אמפטיה, יכולות לימוד וזיכרון.
על כן אני משלב תרגילי קשיבות בסדנאות שלי!
כדי להמחיש מעט את הרעיון, אבקש מכם הקוראים לנסות תרגיל קצר, שכן קל יותר לחוות קשיבות מאשר לדבר על קשיבות.
אז קחו לכם 5 דקות הפסקה, ומצאו לכם מקום לשבת אם אתם בעבודה או לשכב אם אתם בביתכם, התמקמו הנינוחות [זה ממש בסדר, שיש קולות רקע והתרחשויות סביבכם, אין צורך בסביבה סטרילית], כוונו לכם את השעון המעורר בטלפון לצלצל בתוך 5 דקות והתחילו את התרגיל
1. שאפו אוויר פנימה, ונשפו אותו העדינות כאלו ואתם שורקים ללא קול
2. חיזרו על המהלך 3 פעמים [זו גם תהיה תמיד נקודת החזרה שלכם כאשר מחשבה או רגש יציפו אתכם]
3. שימו לב לסביבה שלכם הקרובה והרחוקה שלכם וסרקו אותה באמצעות כל החושים שלכם. דברו אל עצמכם ואמרו מה אתם רואים/חשים/שומעים ….
4. "אני מרגיש את כפות רגלי מונחות על הקרקע" , "הקרקע ישרה והמגע קשה", אני מרגיש את גופי כנגד הכיסא", "הירך שלי נלחצת אל משטח הכיסא", "אני מרגיש את משב הרוח סביבי", "האוויר קר", אני רואה את הקיר מולי, "בפינה השמלית של הקיר הצבע מתקלף", "יש לי כאב בגב התחתון", "נשימתי רגועה"
5. כל תחושה היא בסדר, כמות שהיא, אין צורך לקבל אותה, לשנות אותה או לדחות אותה, רק להתבונן בה ולספר עליה בפשטות
6. לפעמים תגיע אלינו מחשבה, אולי כזו טורדנית, על חששות מהעתיד, או אכזבות מהעבר. כשהיא מגיע תייג אות בפשטות כ "מחשבה", "אי שקט", "התרגשות". לאחר התיוג, חיזרו אל תחילת התהליך [שלב 1]
ככל שתשלבו את תרגול המיינפולנס בעבודה, בהליכה, או בנסיעה [ישנן אפליקציות נהדרות חינמיות] כך תצאו נשכרים!
אם אימון פסיכולוגי מסקרן אותכם, ואתם מרגישים צורך
לחולל שינוי בחייכם … עשו מעשה, התקשרו
054-2005-886 או צרו קשר באמצעות הטופס להלן :
אפי רוזנברג - מאמן פסיכולוגי
אחימאיר אבא, תל אביב
efiraz@gmail.com
054-2005-886